AYDIN’ın Germencik İlçesinde yaşayanlar 7’den 70’e davul ve zurna çalarak geçimlerini sağlıyor. Davul ve zurnanın ana vatanı olduğunu iddia eden Roman vatandaşların yaşadığı mahalle meydanına davul ve zurna çalanların heykeli dikildi.

Çoğunlukta Roman vatandaşların yaşadığı Yenimahalle Mahallesinde yaşamlarını sürdüren vatandaşlar etkinlik ve eğlencelerde davul zurna çalarak geçimlerini sağlıyor. Davul zurna çalmayı 7 yaşında öğrenen çocuklar ağabeyleri, babaları ve dedeleriyle birlikte mesleği sürdürüyor. Aydın’da en çok zurna çalanın bu mahallede olduğunu belirten 66 yaşındaki Besim Acar, 100 zurnacı ve bir o kadarda davulcu olduğunu söyledi. Davul zurnayla anılan mahalle meydanına ise 2018 yılında dönemin belediye başkanı tarafından davul ve zurna çalan heykel dikildi.

DAVUL ZURNANIN ANA VATANI
Mahallelerinin davul ve zurnanın ana vatanı olduğunu belirten Besim Acar, “Biz çok ufak yaşlarda bu işe başladık. Davul zurnamız ölmesin diye gençlere ve çocuklara da öğretiyoruz. Davul zurna haricinde mehteran takımı da var onuda biz kurduk. Gençlerde bu işi öğrensin mesleğimiz devam etsin. Mahallemizde 100’e yakın zurna çalan var. Zurna mesleğinde yavaş yavaş bitmek noktasına geldi. Davul ve zurnanın ana vatanı bizim burasıdır. Biz bugün varız yarın yokuz. Bizim isteğimiz bizden sonra yetişen gençlere sahip çıkmalarıdır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Aydın’a geldiğinde karşılamada ilk zurnayı ben çaldım. Tüm eğlence ve etkinliklerde yine çalmaya devam ediyoruz.”

7 YAŞINDA DAVUL VE ZURNA ÇALMAYI ÖĞRENDİ
Küçük yaşlarda davul ve zurna çalmayı öğrenen Mutlucan Acar (14) Ben 7 yaşında zurna ve davul çalmaya başladım. Dede ve baba mesleği olarak öğrendiğimiz bu mesleği sürdürüyoruz. Kötü alışkanlıklardan uzak kalmak için işe gidiyoruz. Hem para kazanıyor hemde meslek öğreniyoruz” dedi.