Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi 3 peynir çeşidinin daha üretimine başladı. ADÜ kaşar üretim tesisi kuruldu.
Üretilen ürünlerin ‘Ziraat Çiftliği’ markası adı altında 1 Ocak’tan itibaren satışa sunulacağı belirtildi.

Koçarlı ilçesinde Ziraat Fakültesi’nin Süt İşleme Ünitesi önünde, ‘Kaşar Üretim Tesisi’ için açılış töreni düzenlendi. Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu, süt işleme ünitesini artırarak, süt işleme kapasitelerini 4 tona çıkardıklarını bildirdi. Gençsoylu, Ziraat Fakültesi olarak tulum ve beyaz peynir, tereyağı, lor, kesik, yumurta, dondurma, bal, zeytinyağı gibi birçok ürün ürettiklerini anımsatarak devam eden süreçte kaşar, çivil ve örgü peynirinin üretimine de başladıklarını söyledi. Üretilen süt ürünlerinin ‘Ziraat Çiftliği’ markası adı altında, fakülte içerisinde ve Adnan Menderes Üniversitesi merkez kampüsündeki satış noktalarında satışının yapılacağı kaydedildi.

“YÜZDE 100 ARTIŞ SAĞLADIK”
Törende konuşma yapan Gençsoylu, fakültede 72 büyükbaş, 283 küçükbaş hayvan ile yaklaşık bin 100 de kanatlı tavuk bulunduğunu söyledi. Ciroyu artırdığını ifade eden Gençsoylu, şöyle devam etti: “Ziraat fakültesi olarak hem bitkisel hem de hayvansal üretim yapıyoruz. İlk göreve başladığımızda 2 milyon 2 bin lira ile aldığımız ciromuzu daha sonra 3 milyon lira, bu yıl itibariyle de 4 milyon 250 bin liraya çıkardık. İki kaşar haberini yıl içerisinde yüzde 100 bir artış sağladık.
Bu pandemi döneminde bu cironun Ziraat Fakültesi içsin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bitkisel üretimin yanında bizim hayvansal üretimimiz de var. Hayvanlarımızdan elde etmiş olduğumuz sütü buradaki tesisimizde işliyoruz. Şu ana kadar tulum peyniri, beyaz peynir, lor, kesik, tereyağı, kefir ürettik. Üniversitemizin Bilimsel Araştırma Projeleri ve kendi döner sermayemiz katkılarıyla kaşar, çivil ve örgü peyniri üretimi yaparak vatandaşlarımıza ve ülke ekonomisine katkı sunmak istiyoruz. En iyi kaşar peynirini üreterek kendi üniversite öğrencilerimize en iyi ürünü yedirmeyi istiyoruz. Arz ve talep dengesine göre üretim kapasitemizi değiştireceğiz. Hayvanlarımızdan elde ettiğimiz sütü bekletmeden hemen işleyip en taze ürünü vatandaşımızın hizmetine sunacağız.”

“PİYASAYA SUNACAĞIZ”
ADÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) döneminde, gıdaya önemin arttığını kaydederek, şöyle devam etti: “Fikrin ürüne, ürünün katma değere dönüştürüldüğü önemli bir etkinliğe iştirak ediyoruz. Tarım kenti Aydın’da Ziraat Fakültesi’ne tahsis edilmiş olan tarım ve hayvancılık alanlarında ortaya koyduğu hizmetlerde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Pandemi sürecinde tarım uluslararası örgütler nezdinde en fazla öne çıkan gündemlerden biri olmuştur. Küresel salgın tarım ve gıdaya erişim sorununu yakıcı bir biçimde tüm ülkelerin gündemine taşımıştır. Hepinize malumdur ki bir tarım kentinde yaşamaktayız.
Tarım enstitüsü tüm sektörleri etkileyen çok boyutlu bir ekonomik alanı temsil etmektedir. Bu kritik dönemde gıda bulunabilirliği, gıdaya erişim ve satın alabilmek gibi zorluklara maruz kalınmaması için üniversite olarak karınca kararınca bir katkı sunmak istedik. Ziraat Fakültesi’nin nezdinde hem eğitim hem üretim nasıl gerçekleşir sorusunu sorduk. Bu soruya güzel bir örnek teşkil edecek bu tesisi ekmeğini yiyip havasını soluduğumuz bu şehirde hizmet olarak sunmak istedik. 1 Ocak’tan itibaren yeni aldığımız ticari markamız olan
‘Ziraat Çiftliği’ markamız ile Aydın Adnan Menderes Üniversite olarak haksız yere rekabet koşulları oluşturmadan kendi ürünlerimizi piyasaya sunacağız.” Düzenlenen törene Koçarlı Kaymakamı Ersin Tepeli, Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir katıldı.