İncir ihracatında Aydın’ın Avrupa ve Dünya’ya açılan bir kapısıydı Günaydınlar incir işletmesi. Mevsiminde 500 işçiye kadar iş imkanı sağlayan Günaydınlar bölge ekonomisinde büyük katkı sağlıyordu. Günaydınlar neden iflas etti? Kamuoyunda o kadar iddia var ki, bunlar yazmakla bitmez.
Ben bazı merak edilen iddiaları siz değerli okuyucularımla paylaşmak istedim. Geçen yıla kadar Günaydınlar incir işletmesi normal bir şekilde çalışmasına devam ediyordu. AK Parti’den bir dönem İl Genel Meclis Üyesi, İncirliova Belediye Başkan adayı olan ve İlçe Başkanlığı yapan Kazım Günaydın, ilçe başkanlığını bıraktıktan sonra siyasetten uzak kaldı. Tabi uzun yıllar siyaset yapıp ta bu işin kaymağını yemeyen yoktur.
Kazım Günaydın’da bunlardan birisiydi. Siyaset yaptığı dönemlerde devletin hibe desteklerinden oldukça iyi yararlandı. İşlerini büyüttü ve yüzlerce insana ekmek kapısı açtı. Ancak siyasetten uzak kaldıktan sonra iddiaya göre genel ve yerel seçimler döneminde Aydın il ve İncirliova İlçe yönetiminden birileri Günaydın’ın kapısını çalarak partiye seçimlerde kullanılması için bir miktar para destek olmasını istedi. Günaydın ise ekonomik şartların iyi olmadığını ve destek olamayacağını söyleyerek isteği geri çevirdi.
İddiaya göre ne olduysa bu isteği geri çevirmeden sonra oldu. Yurt dışına ihraç edilen ürünler TIR TIR geri dönmeye başladı. Yurt dışı ihracat belgesi ise iptal dildi. Zor durumda kalan Günaydın, birilerinden yardım istese de bunu başaramadı. Zorda olduğu için konkordato ilan etmek istedi oda olumsuz sonuçlandı.
Günaydın, başka bir şirket kurarak yurt dışına yine incir ihracatı yapmaya devam etti ama iş işten geçmişti ve ekonomik anlamda büyük sıkıntı yaşamaya başlamış ve son aylarda işçilerin maaşını, servis çeken minibüslerin ücretini olmak üzere birçok yerden aldığı kuru incirlerin ödemesini bile yapamamıştı.
En son geçen hafta perşembe günüde çalışanlarına işe gelmemelerini söyleyerek 2 oğlu ile birlikte ortadan kayboldu. Hiç kimse telefonlarına ulaşamayınca işletme önünde toplanan işçiler eylem yaptı. Jandarma talan ve yağmaya karşı önlem aldı. Böyle bir işletmenin kapanması birçok insanı da zora soktu.
Biz İncirliova’ya bir fabrika daha açılsın, iş imkanı doğsun ve kimse işsiz kalmasın diye konuşurken, yüzlerce çalışanı olan bir işletmenin iflası hepimizi üzdü. Keşke kapanmasaydı bu kadar insan mağdur olmasaydı. Şimdi ne olacak bekleyip hep birlikte göreceğiz. Kalın sağlıcakla…..