Aydın’ın Karpuzlu İlçesinde çiftçilik yaparak yaşamını sürdüren Kıbrıs Gazisi Mustafa Kemal Gider (67), eşi Gülşeref Gider (66) ile birlikte yaptıkları nar ekşisini Pazar tezgahında müşterilerinin vazgeçilmezi oldu. Gazi Gider, “O gün düşmanı eziyordum, bugünde nar tanelerini eziyorum” diyerek çalışmanın sağlığa çok faydalı olduğuna değindi.

Kırsal Koğuk mahallesinde yaşayan çiftçi ve aynı zamanda Kıbrıs Gazisi olan Mustafa Kemal Gider ve eşi Gülşeref Gider, ev ekonomisine katkıda bulunmak için yaz kış çalışıyor. Gazi maaşının aile bütçesine katkısının yeterli gelmemesinin yanı sıra, üç dönümlük tarlalarında çiftçilik yaparak 3 kızını da okutan gider ailesi emeklilik te bile boş durmuyor. Yetiştirdikleri sebze ve meyveleri pazarda satarak geçimini sağlayan Gider ailesi, bugünlerde kışa hazırlık için turşu, pekmez, nar suyu, nar ekşisi nar sirkesi ve nar lokumu yapıyor. Kendi elleriyle doğal ortamda ürettikleri ürünler ise Pazar tezgahında müşterilerin vazgeçilmesi oluyor.

“ULU ÖNDERİMİZLE AYNI İSMİ TAŞIMAK GURUR VERİYOR”
Adının, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ile aynı isimi taşımak la, Kıbrıs Gazisi madalyasını taşımanın kendisine büyük bir gurur verdiğini belirten Mustafa Kemal gider; “Karpuzlu kaymakamımız ve ilçe jandarma komutanlığımız sık sık ziyarete gelip bizi onurlandırıyorlar. Tüm dünyanın da bildiği gibi, Rumların Türk’lere karşı uyguladığı baskı sonucu, 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekâtı gerçekleşti. Bu mücadelede yer alan bir Kıbrıs Gazisi olarak, düşmanı yenmiştik ve ezmiştik. Kadere bak, 47 yıl sonra 2021’de narı ezip suyunu çıkarıyoruz. Üstelik şeker hastalarına da şifa oluyor. Eşim ise tarla ve ev işlerinde benden daha çok çalışıyor” diye konuştu.

“ZEVKLE YAPIYORUZ”
Ürünleri zevkle yaptıklarını ifade eden Gazi eşi Gülşeref Gider’de, “Zeytin zamanı gelmeden tarladaki sebze ve meyvelerle ilgili çalışmalarımızı hızlandırdık. Tarlamızda en fazla nar ağacı var, o nedenle de nar ile ilgili ürünlere ağırlık veriyoruz. Narlarımızı toplayıp tanelerini tek tek ayıklayıp, odun ateşinde 8 saat boyunca kaynatıyoruz. Bu işlemleri yaparken hijyene de dikkat ediyoruz. Nar ekşisini büyük küçük kaplara doldurup, karpuzlu ilçemiz de ve tekeler mahallemiz pazarlarında satışa sunuyoruz” dedi.



