İncirliova İlçesinde geçen yıl çiftçiler 35 bin dekar pamuk ekimi yaptı. Ancak 2021 başlarında DSİ tarafından kuraklık nedeniyle her yıl 4 defa sulanan tarlaların bu yıl 2 kez sulama yapılacağı duyuruldu. Yılda 4 kez sulanan pamuğun 2 kez sulanacağı haberini alan çiftçilerin bir kısmı 9 bin dekara daha az su isteyen ayçiçeği ekti.
26 bin dekarına da yine pamuk ekildi. DSİ 2 kez sulama izni verdi. Ancak çiftçilerde kendi imkanlarıyla artizyen ve azmaklardaki sularla takviye yaparak tarlalarını suladı. Geçen yıl suyun bol omasına rağmen dekarında 450 ila 500 kilo pamuk elde eden üreticiler bu yıl kuraklığa rağmen 500 ila 600 kilo arasında pamuk elde etti. Hem rekolteden hemde fiyatların iyi olmasından oldukça memnun kalan çiftçilerin tek isteği girdi fiyatlarının artmaması oldu.
“YILA ÇOK TEDİRGİN BAŞLADIK”
Sezonun korkulduğu gibi olmadığına değinen İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, “2021 yılına kuraklıkla başladık. Herkeste bir tedirginlik vardı. Çiftçilerin bir kısmı pamuk ekelim ekmeyelim tartışmasına girdi. 2 kat sulamayla pamuk olmaz diye çok tereddütte kalındı. Bazı çiftçiler pamuk yerine ayçiçeği ekti. Ayçiçeği bizleri doyurmaz. Bizi yine doyuracak olan pamuktur. Bizim için çok zahmetli bir yıl oldu. Neredeyse gece gündüz tarlada yattık kalktık. Her kez pandemi nedeniyle evde kalırken, biz tarlaya uyuduk.
2 kez sulama pamuğa yetmiyor. Bizde kendi çabamızla artizyen ve azmaklarda ki sularla takviye ettik. Bugünlere kadar geldik. Korktuğumuz çok şükür olmadı. Verimlerde suyun bol olduğu yıllara rağmen çok üstünde verim aldık. Tüm çiftçilerde bu durumdan memnun kaldı. Aydın’ın bazı bölgelerinde bu kuraklıktan zarar gören az sayıda arkadaşlarımız var. Ancak birçok bölge kendi suyunu artizyenle çıkararak çözdü.”
“GEÇEN YIL KİLOSU 5 LİRAYDI, BU YIL 12 LİRA OLDU”
Kaykı, “Beyaz altın pamuk bu yıl gerçekten altın yılını yaşıyor. Fiyatlarda çok güzel ama girdi fiyatlarıda yüzde yüz zam yapınca bu fiyatlarda bizim maliyetimizi ancak kurtarıyor. Eğer pamuk bu yıl iyi para etmeseydi bir çok çiftçi iflasın eşiğindeydi.
Geçen yıl sezona kilosu 4 lira 50 kuruştan alıcı bulduk. Zamanla 6 liraya kadar çıktığı zamnalarda oldu ama ortalama 5 liradan sattık. Bu yıl iyi bir fiyat bekliyoruduk ama 12 lira olacağını tahmin edemiyorudk. Ayrıca dönümünde de 600 kilo pamuk elde etmemiz bizi çok sevindirdi. Hem kilodan hemde fiyattan memnunuz” dedi.
KORKTUĞUMUZ OLMADI
Çiftçi Aykut Turan ise, “Hacıaliobası Mahallesinde çiftçilik yapmaktayım. Kurak bir yıla korkarak başladık. Çok şükür korktuğumuz olmadı ve mahsulümüzü aldık. Sezon boyunca yaptığımız emeğimizin karşılığını aldık sevinçliyiz. Pamuktaki kilo fiyatları da bizi mutlu etti. Kazanmadık diyemeyiz ama girdi fiyatlarından dolayı birazcık dertliyiz diyebilirim” diye konuştu.