Haberleraydın.com
Aydın'ın en özgün haber sitesi

Sıcak hava üreticiyi ve tarım işçilerini tedirgin ediyor

Sıcak hava üreticiyi ve tarım işçilerini tedirgin ediyor

ResimLink - Resim Yükle

AYDIN’da geçen hafta 23 derece olan hava sıcaklığı bir anda 40 dereceye çıkınca hem pamuk üreticileri hemde pamukta çapa yapan tarım işçilerini tedirgin etti.

Sıcak hava üreticiyi ve tarım işçilerini tedirgin ediyor
Sıcak hava üreticiyi ve tarım işçilerini tedirgin ediyor

Aydın ovasında çiftçiler her türlü zorluğa rağmen çalışmalarını sürdürüyor. Kışın istenilen seviyede yağmur yağmamasından dolayı susuz geçecek yazı düşünen çiftçiler ve tarım işçileri bir anda mevsim normallerinin üstüne çıkan ve 40 dereceyi bulan hava sıcaklığı nedeniyle zor anlar yaşıyor. Tarım işçileri yakıcı sıcağın altında 7 saat 80 lira yevmiyeye çalışırken nefes almakta zorlandıklarını söylerken, çiftçiler ise iklim değişikliği ve hava sıcaklarının aniden artmasıyla pamukların büyük zarar göreceği endişesi içine girdi.  

“NEFES ALMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ”

62 yaşındaki Hanım Çelik, “Pamuk çapası yapıyoruz. Hava çok sıcak nefes almakta güçlük çekiyor yapamıyoruz. Sabah saat 06:00’da geliyoruz, saat 13.00 gibi ayrılıyoruz. Çok sıcak buradan eve gidince de zor anlar yaşıyoruz.”  

Sıcak hava üreticiyi ve tarım işçilerini tedirgin ediyor
Sıcak hava üreticiyi ve tarım işçilerini tedirgin ediyor

Leyla Kuzu, “Çapa yapmaya 18 yaşında başladım. Ailemizde çapa yapanda üniversite okuyanda var. Sezonluk pamuk çapası yapıyoruz. Sezon bittikten sonrada kendi bahçelerimiz var orada çalışıyoruz. Şu an için işimizden memnunuz. Ama daha iyisinin olmasını isteriz.

Zor şartlar altında çiftçilik yapmayı sürdüren Durmuş Akın’da, “50 yıldır çiftçilikle uğraşıyorum. Bu sezonda 130 dönüm pamuk ektim. Hava şarları çok değişken inşallah bu sezon hayırlı olur. Pamuğa zarar gelmesinden korkuyoruz.”

“HAVA SICAKLIĞI PAMUKTA STRES YAPIYOR”

Çiftçi ve aynı zamanda İncirliova’nın Osmanbükü Mahalle Muhtarı olan Ali Şahin ise, “Pamuk çok meşakkatli bir üründür. KDV açısından ülkemize büyük katkısı var. Yalnız bize olan katkısı çok küçüktür. Bu yıl hava şartlarının inişli çıkışlı olması büyük sıkıntı yaratıyor. Bundan 3 gün önce hava sıcaklığı 23 dereceydi. Bugün ise bu sıcaklık 40 dereceyi buldu. Bu ani hava sıcaklığı değişikliği pamukta stres yapıyor. Stresten dolayı pamuk basra, mantar ve çeşitli hastalıklar buluyor. Burada gördüğünüz pamuk 60 günlüktür ancak 3. Kez ilaç atılmaktadır. Her ilacın dönümdeki maliyeti 20 bin liradır. İklim değişikliği haricinde bu sene büyük bir kuraklık sezonu var. Barajlarda sular çok az. Sondaj sularına muhtaç kaldık ve çiftçi 30 yıl geriye gitti. Eğer sondaj kuyusu suları olmazsa bu işin altından kalkamayız ve pamuğu yakarız. Ziraat odası, Tarım ve Orman il ve ilçe müdürlükleri ile hükümetimiz olmak üzere herkese sesleniyorum. Çiftçiyle beraber olun ve destekleyin” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
ali şahin incirliova

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM