AYDIN’ın Karacasu İlçesinde yaklaşık 300 yıl önce yapılmaya başlanıldığı tahmin edilen elle çömlek yapımı sanatı çalıştayla tanıtılacak. İlçede 38 çömlek atölyesinin gelecek nesillere aktarılması ve mesleğin devam etmesi için ilk kez bir çalıştayın yapılması ilçede heyecan yarattı.

Karacasu’da 300 yıldan beri devam eden kırmızı topraktan elle yapılan çömlek sanatının gelecek nesillere aktarılması için Belediye Başkanı MHP’li Zeki İnal, Aydın Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü desteği ile ilçede ilk kez bir festival düzeyinde çalıştay yapacak. Karacasu ‘Kırmızı Eller’ Uluslararası Karacasu Çömlek ve Sanat Çalıştayı 29 Haziran Salı günü başlayarak 4 Temmuz günü sona erecek. Çalıştayda kortej yürüyüşü, Karacasu’da ki ustaların hünerlerinin gösterimi. Çömlek yapma yarışması, gelecek olan ünlü heykeltıraşlar mermerden, metalden ve çamurdan heykeller yapacak. 8 göbektir İlçede çömlek yaparak geçimlerini sağlayan 38 aile ise yapılacak olan çalıştay nedeniyle heyecan yaşıyor. Belediye Başkanı Zeki İnal ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer ise önlük giyerek çömlek yaptı. Toprak belirli bir işlemlerden geçtikten sonra hamur halini alıyor. Elle yapılan çömlekler 3 gün kurutulmaya bırakıldıktan sonra 800 dereceği bulan fırında pişirilerek satışa hazır hale getiriliyor.

“ŞENLİK HAVASINDA OLACAK”
Karacasu Belediye Başkanı Zeki İnal, “Karacasu 1’inci Kırmızı Eller Çömlek Festivali yapılacağız. 29 Haziran Salı günü Karacasu’da ilk kez yapılacak ve şenlik havasında olacak. Karacasu toprağının rengiyle ünlü olduğu için Kırmızı Eller ibaresini koyduk. Karacasu çömleğinin artık burada sıkışıp kalmasın istedik. Bitmek üzere olan bu meslekteki çalışmalar artık ülkemizde ve dünyada duyulsun. Biz kısacası çömleği yapacağımız festivalle görücüye çıkarmak istedik. Amacımız bu mesleğin bitmesini önleyerek ileriki nesillere taşımaktır. Tüm herkesi Karacasu’da ilk kez yapılacak çömlek festivaline bekliyoruz.”

“CAZİBE MERKEZİNE DÖNÜŞECEK”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Umut Tuncer’de, “Bilindiği gibi Afrodisias Antik Kenti 1000 yıl boyunca bölgenin heykelcilik ve heykel tıraşçılık anlamında bir cazibe merkezi olmuştur. Karacasu’da çömlekçilik konusunda dünyanın en iyi ustalarına sahip olduğunu görmekteyiz. Karacasu ve Afrodisias Antik Kentimizin birlikte bir sinerji oluşturup kültürel bir cazibe merkezine dönüşeceğini düşünüyoruz. Karacasu Çömlek Festival çok önemli bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Aydın Valiliğimiz olarak bu projeye destek veriyoruz” diye konuştu.
“DÜNYADA SADECE SİCİLYA VE KARACASIDA VAR”
Dedesinden kalan mesleği sürdüren Ali Bardak, “Karacasu çömlek imalatında bir merkezdir. Bunun nedeni toprağın kırmızı ve içindeki demir oranının yüksek olmasıdır. Dünya’da iki yerde bu topraktan var. Birisi İtalya’nın Sicilya bölgesi biriside Karacasu’dur. Toprak ve çömlek yapım bakımından dünyada bir numarayız. Bizim kullandığımız toprak ise adeta benzersizdir. Türkiye’de tek işletme ruhsatı olan toprak Karacasu’dadır. Bu işletme Karacasu Belediyesine ait ve bizde toprağı oradan traktör römorklarıyla satın alarak çömlek imalatını yapıyoruz.”

Murat Başkın ise, “30 yıldan beri bu mesleği yapıyorum. Dedelerimizden miras kalan bir meslektir. Yaptığımız çömlekler Türkiye’nin her iline gidiyor. Yurt dışına ise Arabistan ve ABD başta olmak üzere birçok ülkeye yolluyoruz” dedi.