Arazideki çatlaklar o ilçeyi tedirgin ediyor
Germencik’te 20 Ekim tarihinde yağan yağmurlardan sonra ilçenin birçok mahallesindeki arazilerde çatlaklar oluştu. Artarak devam eden çatlaklar ilçe halkını huzursuz etmeye başladı. Her gün bir yerden arazide oluşan çatlak ihbarı alan Germencik Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Halil Çetinkaya’da tehlikenin giderek büyüdüğüne değinerek daha büyük obrukların oluşmasından korktuklarını söyledi. Hıdırbeyli, Mursallı ve Ömerbeyli mahallernin ardından dünde Alangüllü Mahallesinde 2 vatandaşın arazisinde çatlaklar oluştuğu fark edildi. Çatlaklarının oluştuğu yerde incelemelerde bulunan vatandaşlar ve Halil Çetinkaya bir an önce araştırma komisyonun kurulmasını istedi. Bazı yerlerde 2 metreyi bulan derinlikteki çatlaklar ise tedirgin ediyor.
“NE YAPACAĞIMIZI BİLEMİYORUZ”
Arazisi çatlaklar oluşan İsmail Kavracı (65), “Bu arazi 26 dönüm 1998 yılında aldım. Daha öncede böyle bir şeyle karşılaşmıştım ama o bu kadar değildi. Bu yıl daha fazla çatlaklar oluşmaya başladı. Artık kuraklıktanmı başka nedeni mi var tam bilemiyoruz. Arazime bakmaya geldiğimde 2 gün önce fark ettim. Hemen hemen arazinin yarısı çatlaklarla dolu olduğunu gördük. Ne yapmamız gerektiğinide bilemiyoruz. İnşallah bir daha olmaz” dedi.
“HER YERDEN İHBAR GELİYOR”
Halil Çetinkaya’da, “Dün bir ihbar daha alarak buraya geldik. Devasa çatlaklar olduğunu gördük. Bunlar zaten bizim beklediğimiz bir şeydi. Germencik’in 4 bir yanında çatlaklar oluşmaya başladı. Her yandan derneğimize ihbar geliyor. Ancak ne yazık ki hiçbir yetkili ilgilenmiyor ve hiçbir çalışma yapma gibi bir çalışma içine giren yok. Biz 10 günden beri ilçenin her yanında oluşan çatlaklarla uğraşıyoruz. Sonuçları bundan sonrada kaçınılmaz olacak. Çünkü Germencik’te 16 Jeotermal Enerji Santrali, 150’ye yakın sondaj kuyusu 7/24 yer altı suları ve içme suyumuz dahil olmak üzere devamlı yeraltını boşaltıyor. Biz daha büyük obrukların oluşacağını tahmin ediyorduk. Dünde burayı incelemeye bir jeoloji mühendisi ile geldik. Çalışma yaparak yerinde inceledik.
Mühendiste aynı düşünceyi bizimle paylaştılar. Yetkililerden acilen bir araştırma komisyonunun kurulmasını ve bunun sebeplerinin ciddi bir şekilde araştırılmasını istiyoruz. Bölgemizdeki 16 jeotermal santralin çalışmasının durdurulmasını istiyoruz. Çünkü yer altı kaynaklarını en çok boşaltan jeotermal kaynaklarıdır. Bunun yanında vahşi ve tarımsal sulamada söz konusudur. Bizim bölgemizde tarımda yılda sadece 3 ay sulama yapılıyor. 9 ay sulama olmuyor. Eğer bu önlem alınmazsa daha büyükleri ile karşılaşacağız. Bu çatlaklar ilerde ilçe merkezine kadar sızdığında binaların ağırlığını çekmez can ve mal kaybına neden olur. Bununda vicdani sorumluluğunu ve vebalini kimse taşıyamaz” dedi.