Aydın incirini tatmayan ülke kalmayacak

Aydın incirini tatmayan ülke kalmayacak

Son Güncelleme: Whatsapp

TARIM ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Aydın ‘da yapımı tamamlanan soÄŸuk hava deposunda incelemeler yaparak, “Amacımız Aydın incirini dünyada tatmayan ülke kalmasın” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Mehmet Hadi Tunç, İncirliova’nın Erbeyli Mahallesinde Aydın Ticaret Borsası (ATB) tarafından yapımı tamamlanan 50 dönüm arazi üzerinde, 4 dönüm kapalı alanda ve 10 bin ton kapasiteli soÄŸuk hava deposunda incelemelerde bulundu. Kuru incir sezonunda açan Bakan Yardımcısı Tunç’u; AK Parti Aydın milletvekilleri Mustafa SavaÅŸ, Metin Yavuz ve Rıza Posacı, Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, ATB BaÅŸkanı Fevzi Çondur, TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, TariÅŸ İncir BirliÄŸi BaÅŸkanı Mustafa Bircan, daire amirleri, STK temsilcileri ve siyasiler ile vatandaÅŸlar karşıladı.

AYDIN İNCİRİ DÜNYA MARKASI OLMUŞTUR

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, “Ülkemiz birçok üründe olduÄŸu gibi incirinde merkezidir. İncir eski ve köklü bir geleneÄŸe sahiptir. İncir dünyada ender ülkelerde yetiÅŸiyor. Aydın’da incirin yetiÅŸtiÄŸi ülkemizin bir cennet köşesidir. 7 milyon incir aÄŸacı varlığıyla Aydın incirinin ünü ülke sınırlarını aÅŸarak dünyada marka olmuÅŸtur. Ayrıca birçok ürününde merkezi durumundadır. İncir ülke ekonomisinde en temel lokomotif ürünlerinden birisidir. Ülkemizde 520 bin dekar alanda ortalama 305 bin ton incir üretimiyle dünyada birinci sıradadır. Kuru incir ihracatında da ilk sırada yerini almaktadır. Aydın ise 373 bin dekar alanda yaptığı üretimle Türkiye’deki incirin yüzde 61.4’ünü üretmektedir. 16 bin aileye ise gelir kapısı olmuÅŸtur. 2019 yılında kuru incirden yaklaşık 268 milyon dolarlık ihracat yapılmıştır. 2020 yılının ilk yarısında bile 605 milyon dolarlık kuru meyve ihracatının 92 milyon dolarını incir oluÅŸturmaktadır. İstatistikler ise dünyanın en kaliteli incirinin ise bu topraklarda yetiÅŸtiÄŸini göstermektedir. Japonya’ya incir ihracatı ile ilgili ise 2020 Mart ayında çalışmaları baÅŸlattık. Amacımız Aydın incirini dünyada tatmayan ülke kalmasın” dedi. Açıklamasını sürdüren Bakan Yardımcısı Tunç, “Bu yılın yıllık ürün tahmin komisyonları 19 AÄŸustos 2020’de yapılan saha çalışmalarında bu yılın kuru incir rekoltesinin 85 bin 585 ton olarak tahmin edilmektedir. Tüm üreticilerimizin eline emeÄŸine saÄŸlık olsun. Elimizdeki ürünün deÄŸerini çok iyi biliyoruz. İhracatı artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Son 18 yılda incir üreticimizin her daim yanında olduk. Geçen yıl inciri Cumhuriyet tarihinde ilk kez TMO tarafından A kalite olarak kilosunu 16 liradan alım yaptık. Bu alımlar piyasada da memnuniyetle karşılandı. CumhurbaÅŸkanımız bu yılda TMO’yu kuru incir alımında görevlendirdi. TMO’nun kuru incir alım görevi ÅŸu andaki fiyatlara bakarak durumu izlemeye devam edecektir. EÄŸer fiyatlar çiftçi memnuniyetsizliÄŸine sebep olacak bir noktaya gelecek olursa, TMO hemen devreye girecek ve alımlara baÅŸlayacak. TMO yine 14 Eylül’de Germencik ve Nazilli’deki TariÅŸ İncir BirliÄŸi Depolarında alımlara gerekirse baÅŸlayacak. Üzümde, buÄŸdayda ve diÄŸer ürünlerde olduÄŸu gibi nasıl destekliyorsak, incirde de aynı ÅŸekilde destekleyeceÄŸiz. Hiçbir üreticimizin emeÄŸi karşılıksız kalmayacak” dedi.KonuÅŸmaların ardından TMO ve İncir TariÅŸ BirliÄŸi 2020 yılı için kuru incir alımı protokolü imzaladı. ATB tarafından yapımı tamamlanan SoÄŸuk Hava Deposunu yanındaki protokolle birlikte inceleyen Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, yetkililerden birliÄŸi aldı.  

Kaynak: Haber Merkezi

ResimLink - Resim Yükle

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.