Aydın’ın Koçarlı İlçesinde Nar Bahçe adı altında 2014 yılında yumurta üretimine başlayan Ziraat Mühendisi Havva Girişgen ve Zülfikar İstek kardeşler, yaşanan ekonomik sıkıntılardan etkilenerek Aydın’ın markası haline gelen yumurta üretimini durdurdu.
3 tavukla işe başlayan ve 1000 tavuğa kadar çıkarak yumurta üreten Nar Bahçe ekonomik sıkıntılara dayanamayarak üretimi durdurdu.

Koçarlı’da 2014 yılı Kasım ayında 3 tavukla başlayarak çiftlik kuran Ziraat Mühendisi Havva Girişken ve Zülfikar İşlek kardeşler, 7 yılın sonunda artan maliyetler karşısında çiftliklerini kapattı. Günlük elde ettikleri yumurtaların yem parasını karşılamadığını söylene Girişken ve İstek kardeşler “Artık sona geldik, konuşacak bir şey kalmadı. Tarım bu ülkede çöktü”dedi.
“BURADA 7 YILLIK EMEK VAR”
Artık üretmenin imkanı olmadığını vurgulayan Havva Girişgen, “ Sonuç alamıyoruz. Bu ülkede de alınamayacağına inandık artık. Direndik ikna olduk. Kimse bir şeyin üretilmesini istemiyor, alınsın satılsın istiyor. Ama bu alıp sattıklarımızı kim üretecek bu tartışılır. Dipte kalan üretici bitti. Artık insanlar kendini kurtarma çabasında, ortalık yangın yerine dönmüş bir şey üretmenin imkanı yok. 7 yıllık tesisimizi kapatıyoruz. Yetmiyor, yetiştiremiyoruz. Bir kişinin iş hayatı sona eriyor. Yanımızda çalışan arkadaşımız kapatıyoruz diye işsiz kalacağı için belkide sabaha kadar uyuyamamıştır. İşe ihtiyacı olan bir kişi daha işsiz olarak hayata karışıyor. Burada 7 yıl verilmiş bir emek sona eriyor. Allah hepimizin sonunu hayır etsin” dedi.

“TARIM BU ÜLKEDE BİTTİ”
Emeklerinin karşılığını kapısına kilit vurarak kapattıklarını belirten Zülfikar İstek ise, “30 Kasım 2014 yılında üretime başlamıştık. 7 yılı doldurduk. Kapatma kararı aldığımızda bin civarı bir yumurta üretimimiz vardı. Aydın’da yumurta sevmeyenleri bile yumurta sevdirmeyi başardık. Hep kaliteli üretim yapmaya özen gösterdik. Geldiğimiz noktada ise 1 çuval yem 280 TL oldu. Günlük topladığımız yumurta yem parasına yetmiyor. Elektrik, su, personel gideri hariç. Allah üreticimize yardımcı olsun. Tüm tarım sektörü çökmüş durumda. Süt marketlerde 14 TL ama üreticinin elinden 4.70 TL’ye süt alıyorlar. Bizden de kötü durumdalar. Kendi durumumuza üzülürken hayvancılık yapanlara da üzülüyoruz. Sona geldik artık konuşacak bir şey kalmadı. Tarım bu ülkede çöktü” dedi.
