Aydınlı Sanatçı Eşref Gülpınar, Karpuzlu ilçesinin sokakların da yaşayan bir vatandaşın hayatını şiire döküp, Aydın şivesiyle yorumladı. Sosyal medyada paylaştığı “Kekik Kokulu Aytekin” isimli yöresel şiiriyle yüreklere dokunan şair, izleyenlerden de tam not aldı.
Ressam ve aynı zamanda pek çok yöresel şiirleri olan Eşref Gülpınar’ın, şarkı sözleri yazıp- söyleyerek birçok dalda da sayısız eserleri bulunuyor. Karpuzlu doğumlu ve çok yönlü Sanatçı Gülpınar, hemşerisi olan garip Aytekin Tekdamar’ın hayatını kaleme aldı. Yöre halkının “Kekik Kokulu Aytekin” ve “Kınalı Kekliğim” diye adlandırdığı Aytekin Tekdamar’ı, 20 kıtadan oluşan bir Şiirle anlatan Gülpınar, Aytekin’in sesi olup kalpleri sızlattı. Yaklaşık 1 ay bir süren araştırmalarla yazılan eserin fon müziğini ise, Aytekin’in memleketi olan Tekeler mahallesine ait “Tekeler Zeybeği” Ezgisinden oluşuyor. Yeni hazırlanan bu fon müziği eşliğinde stüdyoda kaydedilen yöresel şiir, sosyal medya paylaşımında oldukça beğenildi ve izleyenlere duygulu anlar yaşattı.
“SEFALETİN KİTABINI YAZMIŞ”
“Sefaletin kitabını yazmış Aytekin” cümlesiyle insanın içini acıtan bir yaşam öyküsünü işleyen şair Gülpınar, sokakta ve en zor şartlarda yaşayan bir insanın mücadelesini gözler önüne serdi.
Sanatçı Gülpınar, Kekik Kokulu Aytekin’in şiire dönüşen hayatının özetini şöyle anlattı: “Karpuzlu ilçesine bağlı Tekeler Köyünde dünyaya gelen, Aytekin Tekdamar, yıllar önce annesinin vefatından sonra hayata küserek, babası ve iki kardeşinin yaşadığı evlerini terk etmiş ve Tekeler’in sokaklarında yaşamaya başlamış. Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi götürülüp geldikten sonra, araçlara pek binmeyen Aytekin, bu nedenle kendi köylerine 9 kilometre uzaklıkta olan Karpuzlu ilçesine de, yaya gider gelir. Kekik kokulu garip, Karpuzlu ilçesinin sokaklarında yaşamaya devam eder, bulabildiği virane mekanlar da kalır. Mevsimine göre Alinda Antik Kenti harabelerinden otlar- kekikler toplayıp, Karpuzlu’da çok az bir paraya satarak geçimini sağlar.”
“İNŞALLAH, AYTEKİN’LERİN KADERİ DEĞİŞİR”
Karpuzlu’da “Kekik Kokulu Aytekin” olarak tanınıyor. Kendisine yakın bulduğu insanlardan sadece bir TL para ister ve pek çok kişi de Aytekin’ eli boş çevirmez. Herhangi bir kötü alışkanlığı ve sabıkası olmayan kekik kokulu, halk tarafından çok sevilir- yöre esnafları tarafından da uğuruna inanılır. O nedenle, şiirimin bir bölümünde “Onun bugüne kadar hiç sevgilisi bile olmamış ama O, halkın sevgilisi olmuş” diye yorumladım. Bende yıllar önce gençliğimde evden kaçıp yarınsız yaşadım, ne zordur ki, şimdi de sokaklarda yaşayan Aytekin hemşerimin hayatını şiir olarak yazmak nasip oldu. Yöresel şiirimin sonunda, ülke de ve ilçe de yaşayan yetkilere de unutmadım; “İşleri güşleri çok emme!, Belki bi Gaymakam, belki Bi Başgan belki deee bi Böyüğün, senden haberi oluu !. Güccücük bi odan-yuvan, Senin- Bayramın oluu !.” Şeklinde sessizce haykırdım. Yöresel bir uslupla Aytekin için, kalabileceği bir oda istedim.”