AYDIN’ın İncirliova İlçesinde 2016 yılında kuru incir ticaretine başlayan Muhammet Yılmaz (29), 2022 yılında kuru inciri hamur haline getirerek, içerisine ceviz ve çikolata karışımı katarak ‘İncirli Truf’ üretti. Önce elle yaptığı ürünü daha sonra 2 milyon 500 bin lira harcayarak kurduğu tesiste yılda 120 ila 150 ton arasında işlenen ‘İncirli Truf’ paketlenerek zincir marketlere gönderiliyor. Kısa sürede büyük iş başardığına değinen Muhammet Yılmaz, “Ramazan Bayramı dolayısıyla ürüne yoğun bir talep oldu. Talepleri karşılamak için 8 kadın işçi ile yoğun mesai harcadık. Bizim yaptığımız ‘İncirli Truf’un benzeri yok” dedi.
Sandıklı Mahallesinde yaşayan Muhammet Yılmaz, baba mesleği olan incir ticaretine 2016 yılında başladı. 2022 yılı Mart ayına kadar sadece kuru incir ticareti yapan Muhammet Yılmaz, ezme incirden farklı ürünler üretmenin peşine düştü. 3 gün düşündükten sonra hamur haline dönüştürülen incirin içerisine ceviz ve çikolata ekleyerek ortaya farklı bir ürün çıkardı. İlk zamanlar elle yaptığı ürünler müşteriler tarafından yoğun ilgi görünce talebi karşılayamaz hale geldi. 2 milyon 500 bin TL para harcayarak kurduğu tesisten üretimine devam eden Yılmaz, ürettiği ürünlerin ismini ise ‘İncirli Truf’ koydu. 1 yıldan beri zincir marketlerin raflarında yerini alan ‘İncirli Truf’ müşterilerin büyük beğenisini kazandı. Yılda 120 ila 150 ton arasında üretim yapma kapasitesi olan tesiste 8 kadına iş imkanı sağladı. Çeşitli işlevlerden geçen kuru incir paketlendikten sonra satışa sunuluyor. Aynı zamanda Adnan Menderes Üniversitesinde Yerel Yönetimler Bölümünde 1. Sınıf öğrencisi olan Yılmaz, bir yandan da eğitimine devam ettiğini söyledi.
TRKİYE’DE İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Muhammet Yılmaz, “İncir işini 2016 yılından beri yapmaktayız. Ama kuru inciri farklı mamuller altında satmak için 2022 yılı Mart ayında böyle bir ürün yapmaya yöneldik. Böyle bir ürünü çıkartan Türkiye’de ilk firma olduğumu düşünüyorum. İncir aynı zamanda kendi kategorisinde çikolatalı, beyaz çikolatalı ve tahinli olarak 3’e ayrılıyor. İsmini de ‘İncirli Truf’ olarak koyduk. Markasıyla da özleşti ve Türkiye piyasasında da ciddi anlamda bir müşteri potansiyelimiz oluştu. Yiyen herkes memnun kalıyor. İncirle doğdum büyüdüm ve incirsiz bir hayat düşünemiyorum. 250 gramdan başlayarak 8 kiloya kadar ürün paketlerimiz oluyor. Müşteri ağımız genelde kurumsal firmalardan oluşuyor.
İncir zor bir meyvedir, yaz aylarında başlar eylül ayına kadar hasadı olur. Ürünün bu hale gelmesi 3,5 günümüze mal oluyor. İlk önce ezme yapmıştım incirden. Daha sonra bunu nasıl farklı hale getirebilirim diye düşündüm. 3 gün ezme halinde olan incire baktım sonra içerisine çikolata ve ceviz koyarak böyle bir ürün çıkarmaya karar verdim. İlk denemeler çok iyi oldu. Müşterilerin geri dönüşü çok iyi oldu. Sonra bu ürünü çıkararak seri üretime geçtik. Ramazan Bayramı dolayısıyla talepte ciddi anlamda arttı. Taleplere yetişmekte zorlandık. Sahura kadar ekstra mesai yaptık. Bayram önü sevkiyatlarımızı da yaptık. Raflarda ürünlerimiz satışa hazır” dedi.