Haberleraydın.com
Aydın'ın en özgün haber sitesi

Pasaport nasıl alınır 2020? Pasaport harç ücretleri

Pasaport nasıl alınır 2020? Pasaport harç ücretleri

ResimLink - Resim Yükle

“Pasaport nasıl alınır?” sorusu Türkiye dışına çıkmak isteyen her vatandaşın yeni Türkiye Cumhuriyeti çipli kimlik kartları ile girilebilen ülkeler hariç aklına gelen ilk sorudur. Peki 2020 pasaport harç ücretleri ne kadar? Pasaport nasıl alınır? Pasaport yenileme ücretleri ne kadar? Yazımızda tüm bu soruların cevabını bulabilirsiniz?

Öncelikle başlamamız gereken husus pasaport çeşitleri ve anlamlarıdır. Pasaport çeşitleri ve özellikleri nelerdir?

SüreHarçDefter Toplam
6 Ay
208,30 TL
160 TL368,30 TL
1 Yıl304,40 TL160 TL464,40 TL
2 Yıl497,00 TL160 TL657,00 TL
3 Yıl705,90 TL160 TL865,90 TL
4 Yıl+994,80160 TL1154,80 TL
2020 Pasaport Harç Ve Değerli Kağıt Bedeli Ücretleri

Pasaport Çeşitleri Nelerdir?

İlk olarak vatandaşların çoğunda bulunan Bordo Pasaport (Umuma Mahsus Pasaport) ile başlayalım.

“Hizmet, hususi veya diplomatik pasaport başvurusu için 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nda belirtilen şartları taşımayan kişiler umuma mahsus pasaport başvurusunda bulunabilirler.”

Bordo Pasaport nedir ve Bordo Pasaportu kimler alabilir?

pasaport nasıl alınır

Bordo Pasaport yani umuma mahsus pasaport başvuruşu nasıl yapılır ? Bordo Pasaportu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve KKTC vatandaşları alabilirler. Bordo pasaport en az 6 aylık en fazla 10 yıllık olarak çıkarılabilir. Pasaportlar daha önce Emniyet Müdürlüklerinden çıkarılırken daha sonra yapılan değişiklikler ile il ve ilçe nüfus müdürlüklerinden çıkarılmaya başlandı. İnternet üzerinden bağlı bulunduğunuz il ve ilçe nüfus müdürlüklerinden alacağınız randevular ile pasaportlarınızı çıkarabilirsiniz.

Bordo Pasaport Çıkarmak İçin Gereken Evraklar Nelerdir? Bordo Pasaport Nasıl Alınır?

Bordo pasaport başvurusu için gereken evraklar:

  • T.C. Kimlik Kartınız
  • 1 Adet Biyometrik fotoğraf (Taratıldıktan sonra size geri verilecek)
  • İnteraktif vergi dairesi üzerinden online olarak veya anlaşmalı bankalar üzerinden pasaport harç ve değerli kağıt bedelini ödediğinize dair banka dekontları
  • 18 yaşından küçükler için muvafakatname gereklidir.
Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport)

Hususi Pasaport, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) daha önce milletvekilliği yapmış olanalar, bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derecede görev yapan devlet memurlarının alabildiği pasaport türüdür. Bunun yanı sıra il ve ilçe belediye başkanları ve 25 yaşını geçmemiş çocukları hususi pasaport çıkarma hakkına sahiptirler. Yeşil pasaport birtakım ülkelere vizesiz giriş yapma gibi ayrıcalıklara sahiptir.

Hususi Pasaport, Yeşil Pasaport Nasıl alınır? Yeşil Pasaport çıkarmak için gereken evraklar nelerdir?

Hususi pasaport başvurusu yaparken öncelikle görev yaptığınız kurumdan orada görev yaptığınızı onaylayan bir talep formu almanız gerekir.

Buna ilaveten T.C. kimlik kartı ve biyometrik fotoğraf yeşil pasaport çıkarmak için de gereklidir. Yeşil pasaport sadece il nüfus müdürlüklerinden alınabilir. İlçe Nüfus Müdürlükleri yeşil pasaport veremez. Yeşil pasaport için sadece defter bedeli ödenir.

Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport) Nasıl alınır?

Hizmet Pasaport, devletin bazı kurumlarının resmi görevlendirmesi ile yurtdışına çıkanlara, sarı basın kartı (artık turkuaz oldu basın kartının rengi) bulunan gazetecilere, yurtdışında görevli olan bazı akademisyenlere yurtdışında bulunmaları gereken süre boyunca verilir. Hizmet pasaportuna sahip kişiler bazı ülkelere vizesiz seyahat edebilme hakkında sahiptirler.

Buna ilaveten T.C. kimlik kartı ve biyometrik fotoğraf hizmet pasaportu çıkarmak için de gereklidir. Hizmet pasaportu sadece il nüfus müdürlüklerinden alınabilir.

Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport) Nasıl alınır?

Diplomatik Pasaport, Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik ve konsolosluklarında görev yapan diplomatların, TBMM üyelerinin, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üyelerinin, eski cumhurbaşkanlarının, valilerin, büyükşehir belediye başkanlarının ve üst düzey devlet kadrolarının sahip olabileceği bir siyah pasaporttur. Siyah Diplomatik pasaportu bulunanlar hemen hemen her ülkeye vizesiz girme hakkına sahiptir.

Diplomatik pasaportlardan harç bedeli ve defter kayıp bedeli alınmaz.

Pasaport Kaç Günde Gelir? Pasaport Kaç gün içinde çıkar?

İl veya İlçe nüfus müdürlüklerinden gerekli işlemlerinizi hallettiyseniz pasaportunuz Ankara’da basıma hazır demektir. Basıldıktan sonra Ankara, İzmir veya İstanbul gibi şehirlerde yaşıyorsanız PTT kargo ile 2-3 gün içerisinde elinize ulaşır. PTT kargo pasaportları taşımacılıkta ön sıralara alır yani pasaport önce ulaştırılması gereken belgedir. Eğer bu 3 şehir dışındaysanız çok büyük aksaklıklar dışında en geç 1 hafta içerisinde pasaportunuz elinize ulaşır.

Pasaport Kaç Ay Kala Yenilenir?

Çoğu ülke giriş çıkışlarda pasaport sürelerini kontrol eden sınır güvenliklerine sahiptir. Eğer pasaportunuzun süresinin sınırları içerisinde biteceğini farkederlerse sizi ülkelerine almama haklarına sahiptirler. Bu yüzden pasaportunuzu en geç 2 hafta kalaya kadar yeniletmeniz önerilir.

Pasaport Randevusu Nereden Alınır? Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?

Pasaport randevusu T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden alınır. Buraya tıklayarak gerekli bilgileri girdiğiniz takdirde size en yakın il veya ilçe nüfus müdürlüğünden pasaportunuzu çıkarmak için randevu alabilirsiniz. Randevuya gitmeden önce pasaport harç bedeli ve defter bedelini ödeyip dekontlarının çıktısını alarak gitmeyi unutmayın!

Kaynak: haber merkezi

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM