AYDIN’ın Kuşadası İlçesinde vatandaşlar sahilde 24 yelkovan kuşunu ölü olarak buldu. İhbar üzerine bölgeye gelen EKODOSD görevlileri kuşları başka canlıların yememesi için toprağa gömdü.

Güzelçamlı Kocagöl sahilinde gezintiye çıkan vatandaşlar ayrı ayrı yerlerde 24 yelkovan kuşunun yerde hareketsiz yattığını gördü. Vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü ve görevliler geldi. Görevlilerin yaptığı incelemede yelkovan kuşlarının öldüğü belirlendi. Ölü olarak bulunan kuşlar başka canlıların yememesi için toprağa gömüldüğü belirtildi.

“AĞLARA TAKILIP BOĞULDUKLARINI TAHMİN EDİYORUZ”
EKODOSD Bakanı Bahattin Sürücü, “Kuşların Yelkovan (Puffinus yelkouan) ve Boz Yelkovan (Calonectris borealis) türlerine ait ve her iki türden ölümlerin olduğunu tespit ettik. Yelkovan kuşlarını, Milli Park ve Samos Adası arasındaki Dilek Boğazı’nda gruplar halinde gözlemliyoruz. Grup şeklinde ölen bu kuşların da muhtemelen hedef dışı av olarak ağlara yakalanıp boğulduklarını tahmin ediyoruz. Özellikle Dilek Boğazı’nın batısından başlayarak körfezin güney bölgesine kadar olan alanın, böyle nadir kuş türleri, Tırtak türü yunuslar ve deniz kaplumbağaları için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın denizel alan sınırlarının genişletilerek bütüncül olarak korunması türlerin geleceği açısından da çok önemlidir” dedi.