Şampiyon develer güreşlere özel bakımla hazırlanıyor
Ege Bölgesinde en çok güreş devesi olan illerden birisi olan Aydın’da 29 Kasım’da start alacak deve güreşleri öncesi şampiyon develerde özel karışımla yapılan gıdalarla beslenip günlük 2-3 kilometre yürüyerek yaptıkları antrenmanla güreşlere hazırlanıyor. Yaz aylarında kilo alan develer yapılan yürüyüşlerle kilo verdirilerek güreşecek seviyeye getiriliyor. Şampiyon develere arpa, buğday ve yulaf ezmesi, soda, tuz ile yumurtayı kabuklarıyla karıştırarak hamur haline getiren deveciler her devenin günlük 20 kilo yemesini sağlıyor. Özel karışımla beslenen develerin örgüçlerinde hörgücüne fazla yağ depolayarak kışın güreşlerde güç kaybı yaşamıyor. 10 yaşında olan Bekir Ege ve Koca Efe adlı develere çocukları gibi bakıyor.
“DEVECİLİK ATAMIZDAN KALAN MİRAS”
Şampiyon develerine gözü gibi bakan Tahsin Kaykı, “Kardeşim ile birlikte 8 devemiz var. Devecilik kültürü bize dededen miras kaldı. Bizi deveciliği ve develeri çok seviyoruz. Amacımız devecilik kültürüne hizmet etmek. Atalarımızın mirasını devam ettirmek istiyoruz. Deve güreşleri 29 Kasım’da başlayıp ve mart ayının son haftasına kadar devam ediyor. Ama koronavirüsten dolayı olup olmayacağını bilemiyoruz. Güreşlere hazırlanırken, develere önce yeşil ot yediriyoruz. Ardından özel karışımla yaptığımız hamur ve kuru besiye başlanıyor. Özel karışımla yaptığımız beside arpa, buğday ve yulaf ezmesi, soda, tuz ve yumurtayı kabuğuyla karışım yapıyoruz. 2 deveye sabah 20 kilo akşam 20 kilo veriyoruz. Bu karışımlı verdiğimiz gıda devenin hörgücüne daha fazla yağ depolamasını sağlıyor. Develer kışın çok fazla besin tüketmez. Sadece kuru saman yer. Bu dönemde örgücüne depoladığı besin ile güreşlerde güç kaybı olmadan devam ediyor. Yazın deveye ne kadar iyi bakarsak kışın güreşlerde de o kadar faydası oluyor.
Develerin güreşlere hazırlanmasına 15 Eylül’de başlıyoruz. Her gün yürüterek antrenman yaptırıyoruz. Önce 1 kilometre sonra 2 ve 3 kilometreye kadar günlük yürütüyoruz. Bu güreşler başlayana kadar devam ediyor. Bu kışında devam ediyor develerin kas yapılarının düzenli olması açısından. Hemde kondisyonları düzeliyor. Yürüttükten sonra develeri arada bir kantarda çekeriz. Çünkü yazın fazla kilo alıyorlar. Bir deve güreşlerde rahat güreşmesi için bir tonun altında olması gerekiyor. Şu an çektiğimiz deve 1030 kilo geldi.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.