Nazilli Emniyet Müdürlüğünde Polis olarak görev yaptığı sırada bölgede yaşayan Efelerin Milli Mücadele yıllarında yaşadıkları olayların hikayesini dinleyerek etkilenen kiraz bu konuda kitap yazmaya karar verdi.
6 BİN 18 KİŞİYLE GÖRÜŞTÜ
Görevi süresinde kitabının iki cildini tamamlayan yazar emekli olduktan sonra memleketi Sivas’a dönmeyerek araştırmalarına devam etti. Belge ve bilgi toplamak için Milli Mücadele Tarihini araştırmaya başlayan İbrahim Kiraz, Demirci Mehmet Efe’nin o dönemlerde yaşadığı Nazilli ve Ege bölgesinde 15 il, 58 ilçe ve 4 bin 17 köy dolaştı. O tarihlerde hayatta olan Demirci Mehmet Efe’nin 63 kızanıyla görüşerek Milli Mücadelenin içinde yer alan toplam 6 bin 18 kişiyle bire bir görüştü.
ATATÜRK’ÜN DEMİRCİ MEHMET EFE’YE YAZDIĞI MEKTUBA ULAŞTI
Mustafa Kemal Atatürk tarafından 15 ilin umum kumandanı olarak atanan Demirci Mehmet Efe’nin emrine 5 yüz karakol bağlanır. Bolu-Düzce isyanını Başarılı bir şekilde batıran Demirci’ye Atatürk, 11 Haziran 1920 tarihinde bir teşekkür mektubu gönderir. Yazar İbrahim Kiraz, Demirci Mehmet Efe’nin kızanlarından olan Sarı Mustafa Efe ile görüşmesinde bu mektubun varlığından haberdar olur. Sarı Mustafa Efe’nin sandıktan çıkartarak Yazara verdiği mektubun orijinal olduğunu tescil ettiren İbrahim Kiraz, kitabını tamamladıktan sonra Mektubu Nazilli Müze Müdürlüğüne teslim eder.
HEDEFİ 100 KİTAP
Bugüne kadar toplamda 71 kitap yazan Kiraz, kitap sayısını 100’e tamamlamayı hedeflediğini belirterek 71’inci kitabı olan ‘Milli Mücadelede Nazilli Çocukları’ isimli eserinde ise Milli Mücadele döneminde yetim kalarak Demirci Mehmet Efe’nin Bozdoğan ilçesinde bulunan karargahında Efeler tarafından eğitilerek silah altına alınan 100 çocuğun hayatını anlatıyor.