Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü her yıl olduğu gibi 2021 yılında da 4 gün boyunca Aydın’da ki leylekleri tek tek saydı. Yapılan sayımda 2020 yılında 386 yuvada 772 leylek görülürken, 2021 yılında 17 ilçede 104 mahallede 447 yuvada 894 leylek olduğu ortaya çıktı. Buna göre leylek yuvasında geçen yıla oranla 61 sayı artarken, leylek sayısında ise 122 artış olduğu belirlendi.
Önemli kısmının elektrik direklerine yuva yaptığı tespit edilen leyleklerin, cami kubbesi, ağaç, ev ve terk edilmiş fabrika bacalarına da yuva yaptıkları görüldü.
Bahattin Sürücü, “Yaptığımız tespitlerde en fazla leyleğin bulunduğu yer Kuyucak ilçesine bağlı Yamalak mahallesi oldu. 104 mahallenin hemen hepsinde leylek görülse de Kuyucak’a bağlı Yamalak, Azizabat, Başaran, Bozdoğan, Nazilli ve Hamzallı, Germencik Ovakaraağaç, İncirliova Osmanbükü, Söke Avşar, Koçarlı Çakırbeyli, Yeniköy ve Gödrenli mahalleleri, leyleklerinin yoğun olarak görüldükleri yerlerin başında gelmektedir. Bir leylek ailesinin, bir üreme döneminde binlerce böcek, çekirge, yüzlerce kurbağa, balık, fare, sıçan, yılan ve benzeri tarım zararlısı olarak kabul gören sayısız canlı türü ile beslendiği düşünüldüğünde, çiftçilere ne kadar faydası olduğu bilinmelidir. Leyleklerin çoğalması tarımda kullanılan zirai ilaçların azalmasına yol açacaktır.
Leyleklerin korunması bir bakıma insanların korunmasını ve doğal dengenin devamlılığını sağlayacaktır.
Pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl halkalama çalışmaları yapılamamıştı. Normalleşme olduğu takdirde, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, EGE Üniversitesi Biyoloji Bölümü, EKODOSD ve ADM’nin katkılarıyla leylek yavrularının halkalamasına devam edilecektir. Yaptığımız çalışmalara katkı veren Aydın Valisi Hüseyin Aksoy’a teşekkür ederiz” dedi.