Aydın’ın Karpuzlu ilçesinde son haftalarda evlerinin dibinde açılmak istenen feldspat madenine karşı ayaklandı. Vatandaşlar yaptıkları halk toplantısı ile madene karşı mücadele etme kararı aldı.
Karpuzlu’ya bağlı Ömerler Mahallesinde yaşayan vatandaşlar son haftalarda evlerinin dibinde açılmak istenen feldspat madenine karşı ayaktalar. Vatandaşlar, yapılmak istenen maden projesinden, evlerine 300 metre yakınlıktaki tepe maden firmasına satıldıktan sonra haberdar olduktan sonra bir araya gelerek halk toplantısı yaparak mücadele etme kararı aldı. Kahvede gerçekleştirilen toplantıya kadınlar yoğun biçimde katılırken, Aydın, Çine, Karpuzlu’dan çevre örgütleri ve çeşitli siyasi parti temsilcileri de destek verdi. Toplantıya İYİ Parti Aydın İl Başkanı Ahmet Ertürk, ÇİYAT Başkanı Ahmet Uslu, AYÇEB Başkanı Mehmet Vergili, CHP Karpuzlu İlçe Başkanı Ramazan Akbal, Demokrat Sol Parti Çine İlçe Teşkilatı ile çok sayıda vatandaş katıldı.
“DELİK DEŞİK ETTİLER”
Toplantının açılışında konuşan Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP) Sözcüsü Ahmet Uslu, maden firmalarının hiçbir hukuk, kural tanımadan dağları delik deşik ettiklerini aktardı. Mahalle yakınında geçtiğimiz haftalarda çıkan yangının tam da maden firmasının istediği yerleri yaktığını bu nedenle de şüpheli olduğunu belirten Uslu, “Çünkü bu yanan yerlerde bir süre sonra oteller, madenler, enerji santralleri yükseliyor. Yaşam alanlarımıza yönelik bu saldırılara topyekûn mücadele ile karşı koymamız lazım” dedi.
“ÇED RAPORU ZAMAN AŞIMINA UĞRATILMIŞ”
AYÇEB Başkanı Mehmet vergili, bir Maden şirketinin, Karpuzlu İlçesi- Ömerler mahallesinde Maden ocağı açmak için, gerekli ÇED sürecinin aşılmasını sağlamış ve
Bu raporunun itirazı için, yasal süreçte Ömerler halkına ve kimseye haber vermediği için, dava açma süresini de zaman aşımına uğratıp ortadan kaldırmıştır” dedi.
Ömerler Halkı Müthiş Bir Mücadele verdiğini belirten Vergili, “Ömerler Mahallesinin mera alanlarına ve zeytinlik alanlarına göz dikmiş ve bundan birkaç yıl önce ruhsat için girişimde bulunulmuştur. 3 aylık süre içinde bilinçli olarak bu konuyla ilgili hiçbir vatandaş bilgilendirilmediğinden, kimseye duyuru yapılmadığından dolayı, Çed toplantısına itiraz eden olmayınca, ÇED süresine gerek kalmadan, Şirket burada yasal ruhsat hakkı elde etmiş oluyor” diye konuştu.
“ÖMERLER DAĞLARI BİR DOĞA HARİKASIDIR”
Aydın- Karpuzlu doğumlu yöresel sanatçı Eşref Gülpınar; “O muhteşem gargan çiçeklerinin yer aldığı, Şiirler yazıp, Bazı şarkılarıma da klip çekİmleri yaptığım, Ömerler mahallemizin dağları bir doğa harikasıdır. Türkiye’nin illerinden gelen Bal üreticileri Arı kovanlarını bu bu güzel doğaya getirdiğini hepimiz biliyoruz. Doğa, İnsan olmadan da yaşar, Fakat İnsan doğa olmadan yaşayamaz, yöre halkının Hayvanlarını otlattığı ve zeytin ve Armut ağaçlarının yer aldığı bu muhteşem dağlara ve Ömerler mahallesine yazık olmasın”
“ÖMERLER HALKIMIZ ENDİŞE İÇİNDE”
Ömerler halkının tek geçim kaynağı Hayvancılık ve Arıcılık olduğunu belirten Ömerler Kanaat önderlerinden Asım Ulu, “1246 dönüm İyi mera statüsünde olan bölgemiz, köy yerleşim alanı içine kadar iniyor. 3746 büyük baş ve 630 Küçük Baş hayvan bulunmaktadır.
Bu merayı kaybedersek, Hayvancılık biter. Gargan mevsiminde, Karadeniz bölgesinden 1000- 1500 civarı arı kovanı getirip dağlarda yer alıyor. Maden işletmesi açılırsa, köyümüzde toz toprak ve dinamit patlamalarından köyümüz yaşanmaz hale geleceği için halkımız endişe içinde” dedi.